Zımpara - Taşlama ve Polisaj

Ahşap ve otomotiv sektöründe sıklıkla tercih edilen zımpara pürüzlü yüzeylerin pürüzsüz hale getirilmesini sağlayan bir malzemedir. Bu işlem, manuel bir şekilde uygulanabildiği gibi çeşitli aletler yardımıyla da uygulanır. Ahşap zımpara makinası, polisaj makinesi gibi aletlerle beraber kullanıldığında pürüzsüz yüzeyler elde etmeye yardımcı olur. En kullanışlı ve sık tercih edilen modellerinin başındaysa eksantrik zımpara avuç taşlama bulunur. 

Zımpara makinesi uygulandığı yüzeylerin daha pürüzsüz ve yumuşak hale gelmesini sağlayan elektrikli bir araçtır. Zımpara işlemlerinde sıklıkla kullanılan taşlama ve polisajsa uygulandığı yüzeyin cilalanması, parlatılması için kullanılır. Birbirinden farklı modelleri bulunan bu aletlerin her birinin çeşitli alanlarda kullanıldığını söylemek mümkündür. Üretim yapılan fabrikalar, işletmeler ve atölyelerde elektrikli zımpara makinası, avuç içi taşlama, polisaj işlemleri sıklıkla yapılmaktadır. 

Zımpara Makinesi Çeşitleri

Ahşap, metal, mermer gibi birçok farklı yüzeyde etkili sonuçlar almanızı sağlayacak olan zımpara makinası çeşitleri pek çok ürünün imalatında kullanılır. Özellikleri bakımından birbirinden ayrılan modeller hem uygulama hem de kullanım yöntemleri gibi birçok noktada  farklılık göstermektedir. Kusursuz bir yüzey elde etme konusunda oldukça işlevsel olan makinalar pek çok zemin için kullanıma uygundur. 

Zımpara makinesi çeşitlerine göre farklı kullanım alanlarına sahiptir. Çeşitli özellikleriyle öne çıkan modellerin her biri farklı zeminlerde kullanılmaya uygundur. Bazı modeller ahşap ve mermer gibi yüzeyler için uygunken alçı zımpara makinası gibi çeşitleri duvarlarda kullanılır. Aynı zamanda tüm modellerin tasarımları da birbirinden farklılık gösterir. Örneğin bazıları dikdörtgen bir yapıya sahipken bazıları üçgen formundadır. En sık kullanılan zımpara makinesi çeşitleri şunlardır: 

  • Havalı
  • Titreşimli
  • Elektrikli
  • Eksantrik
  • Bant

Tasarım alanı oldukça geniş olan bu ürünlerle pek çok yüzey daha pürüzsüz bir forma ulaştırılır. Kullanım kolaylığı ve pratikliğiyle öne çıkan bu makineler sayesinde kısa süre içerisinde ürün imal edilebilir. 

Havalı Zımpara Makinesi

Havalı zımpara makinası, hava basıncıyla çalışıp çeşitli yüzeylerdeki pürüzleri gidermek amacıyla kullanılan bir alettir. Dönme hareketini dahili hava kompresörüyle gerçekleştiren bu alet çeşitli kağıtlarla çalışır. Çok yönlü tasarlanan havalı zımparaların arasında taşlama makinesi ve eksantrik gibi çeşitleri bulunur. Farklı ölçeklere sahip disklerle kullanılabildiği için aşama aşama inceltme yapabilir. 

Bu modelin bazılarında geri emiş sistemi mevcuttur. Bu sayede zımparalama işleminde ortaya çıkan partikül ve ince tozlar çevreye yayılmadan makine tarafından toplanır. Elektrik süpürgesi gibi ince bir boruya sahip olmasıyla işlem sırasında oluşan tozları vakumlama görevi görerek çalışma alanının temiz kalmasını sağlar. Bu aletler hava sistemiyle çalıştığından diğerlerine göre daha az elektrik tüketir. 

Titreşimli Zımpara Makinesi

Dikdörtgen bir yapıya sahip olan titreşimli zımpara makinası, pürüzsüz yüzeyler oluşturma konusunda işlevseldir. Fakat bu aletler genellikle ince işlemler için daha uygundur. Fazla pürüzlü ya da kusurlu yüzeylerde etkisi azdır. 

Elektrikli Zımpara Makinesi

Genellikle ahşap işlerinde tercih edilen elektrikli zımpara makinesi yüzeylerin daha pürüzsüz hale gelmesini sağlar. Havalı olana göre maliyeti daha düşük olan bu aletler elektrik yardımıyla çalışır. 

Eksantrik Zımpara Makinesi

Dairesel hareketlerle çalışan eksantrik zımpara yüzeyde hem dönme hem de ileri geri hareket etme sağlar. Titreşim zımpara makinesi çeşitlerine göre daha geniş bir yüzeye sahip olan bu alet, yüzeylerin pürüzsüz hale gelmesi, vernik ve boya tabakalarının giderilmesiyle malzeme şekillendirme gibi işlemlerde kullanılır. Eksantrik hareketiyle yüzeyde iz ve çizik oluşturma riski azalırken dairesel hareketi daha hızlı bir şekilde işlenme sağlar. Bu alet titreşimli olanlara göre daha sert olup, yüksek malzeme kaldırma kapasitesine sahiptir.

Bant Zımpara Makinesi

Bant zımpara makinası kasnaklara geçirilmiş ve çekmeye dayanıklı uzun şerit bir aşındırıcının bulunduğu bant şeklinde alettir. Genellikle kavisli, düzensiz şekle sahip, profilli yüzeylerin pürüzsüzleştirme işlemlerinde kullanılır. Ayrıca yüzey bitirme ve çapak alma işlemlerinde bu alet çok eksenli işleme fırsatı sunar. 

Avuç İçi Taşlama Makinesi Nedir?

Üretim yapılan işletmelerde ve fabrikalarda talaş kaldırma amacıyla kullanılan taşlama makinesi bir nevi zımparayla aynı görevi görür. Taşlama sisteminde kesici bir eleman olan döner disk, malzemenin üzerinde yer alan talaşı kaldırır. Bu işlem sayesinde zemin yüzeyi çok daha pürüzsüz olur ve kusursuz bir görünüme ulaşır. Zımparaya göre daha güçlü olan avuç taşlama işleminde şekillendirme esastır. Bu işleme küçük polisaj makinesi dahil edildiğindeyse parlatma yapılır.

Taşlama Makinesi Çeşitleri

Taşlama makinası çeşitleri birbirinden farklı özellikleriyle öne çıkar. Devir ayarlı, spiral ve şarjlı avuç taşlama gibi modelleriyle farklı malzemeler üzerinde kullanılmaya uygun üretilir. Devir ayarlı avuç taşlama kesilmesi zor olan metal, tuğla, taş, beton gibi alanlarda kullanılır. Spiral taşlama ise malzeme yüzeyinde bulunan çapakları alarak parlatma görevini görür. Avuç taşlama makinesi seçerken hangi yüzeyde kullanılacağı göz önünde bulundurulmalıdır. 

 

Bu alet, elektrikli gibi modellerinin yanı sıra akülü çeşidiyle de bulunur. Şarjlı taşlama modelleri pek çok alanda rahatlıkla kullanılabilir. Bu ürünlerde taşlama motoru bir aküye bağlı olup elektrikli olan modellere göre daha ekonomik ve kullanışlıdır. Farklı çeşitleriyle kullanım alanları değişiklik gösteren avuç içi taşlama fiyatları ise modeline ve gücüne göre değişiklik gösterir. Sayfamızı inceleyerek erişilebilir avuç taşlama fiyatları ile ihtiyacınız olan cihaza hemen sahip olabilirsiniz.

Polisaj Makinesi Nedir?

Polisaj makinesi aşındırıcı pasta ve sıvılar kullanarak yapılan parlatma işleminde ihtiyaç duyulan bir alettir. Bu işlemle birlikte malzemenin yüzeyi parlatılır ve düzeltilir. Yüzeyleri cilalayarak parlatan polisaj makinesi fiyatları farklı aralıklarda bulunur. İmalatta önemli bir yere sahip olan şarjlı polisaj makinesi modellerinin daha kullanışlı olması bakımından çeşitli boyutları vardır. Örneğin mini polisaj makinesi az yer kaplama özelliğiyle oldukça avantajlıdır. 

Elektrikli el aletleri kategorimizde yer alan Zımpara, polisaj seti ve taşlama makinelerine farklı çeşitleriyle erişebilirsiniz. Üstelik geniş fiyat aralığı her bütçeye uygundur. En uygun zımpara makinası fiyatları ve çeşitleri için kategorimize göz atabilirsiniz. 

Sık Sorulan Sorular

Taşlama Ne Amaçla Kullanılır?

Taşlama, yüzeyleri şekillendirmek, kesmek ve düzeltmek için kullanılan bir işlemdir. Farklı diskler kullanılarak metal, ahşap ve taş gibi malzemeler üzerinde uygulanır. 

Polisaj Ne İşe Yarar?

Polisaj işlemiyle yüzey daha düzgün ve parlak hale gelir. Bunun için kullanılan çeşitli polisaj malzemeleri farklı yüzeylerde etki gösterir.

Zımpara ve Polisaj Arasındaki Fark Nedir?

Zımpara daha yumuşak yüzeylerde kullanılmaya uygunken taşlama beton ve taş gibi sert zeminlerde uygulanır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR