Poliüretan Köpük ile Neler Yapılabilir?

Poliüretan Köpük ile Neler Yapılabilir?

İnsanlık var olduğundan beri devam eden tüketim, zaman içerisinde doğaya zarar verecek ciddi seviyelere ulaşmıştır. Yaşadığımız çevreyi korumak ve tüketim alışkanlıklarımızı daha sağlıklı malzemelerle sürdürebilmek için çeşitli materyaller tercih edilebilir. Bu materyallerden biri olan poliüretan köpük, sürdürülebilir yapısı sayesinde enerji tasarrufunu sağlayarak üretim ve tüketimi doğal dengeyi bozmadan gerçekleştirmeyi mümkün kılar.


Poliüretan Köpük Nedir?


Poliüretan köpük; sert veya elastomerik yapıda olabilen bir tür polimer malzemedir. Genellikle köpük formunda olan hafif malzeme, ısı yalıtımının yapılması veya boşlukların doldurulması gereken alanlarda kullanılır. Dayanıklı bir malzeme olduğundan darbe alabilecek alanlar için de uygun olan malzeme, yapısına ve kullanım şekline göre farklı çeşitlerde bulunabilir. Ürünün genel özellikleri aşağıdaki gibidir:


  • Çevre sağlığını koruma teknolojisine uygun yöntemlerle üretilmiştir.
  • Ekolojik yapıdadır.
  • İçeriğinde zararlı bileşenler yoktur.
  • Çürümez ve tozuma yapmaz.
  • Uzun ömürlü kullanım sağlar.
  • Yüksek termal dirence sahiptir.
  • Güçlü bir izolasyon ve yalıtım malzemesidir.
  • Dayanıklı bir ara katman oluşturur.

Sahip olduğu özellikler sayesinde poliüretan köpük inşaat, otomotiv ve endüstri gibi birçok alanda tercih edilen başlıca materyallerden biridir. Yapısında dansite bulunur. Bu malzeme köpüğün hafifliğini, ağırlığını ve yoğunluğunu belirler. İçerdiği dansite yoğunluğuna göre poliüretan köpükleri, üç farklı şekilde bulabilirsiniz. Peki, dansite yoğunluğuna göre poliüretan köpük nerelerde kullanılır?


Yüksek dansiteli köpükler, yoğun ve sert yapılıdır. İzolasyon, dolgu ve güçlendirme gibi uygulamalarda tercih edilir. Orta dansiteli köpükler denge sağlamak için idealdir. Isı ve ses yalıtımı, dolgu malzemesi ve ambalaj üretiminde kullanılır. Düşük dansiteli köpükler ise yine yalıtım malzemesi olarak kullanılır ancak daha çok hafif dolgu malzemesi olarak görev yapar.


Poliüretan Köpük Kullanım Alanları


“Poliüretan köpük nerelerde kullanılır?” sorusuna çeşitli ihtiyaçlara uygun olarak farklı yapılarda değerlendirildiği yanıt vermek mümkündür. Ürünün kullanımında, basınçlı bir sprey tabancası tercih edebileceğiniz gibi kalıplar yardımıyla gerçekleşen poliüretan köpük uygulama yöntemleri de mevcuttur. Isı ve ses yalıtımını sağlamak, zayıf alanları doldurmak gibi görevlerde bulunan bu malzeme, uygulama yöntemlerine göre; inşaat, denizcilik, mobilya, otomotiv, soğutma ve iklimlendirme, ambalaj, ayakkabı sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.


Kullanım alanına ve kullanım amacına uygun olarak üretilen malzeme formları, işi profesyonel bir şekilde tamamlamayı sağlar. Peki, poliüretan köpük nasıl kullanılır? Kullanım koşullarına göre farklı yapılarda üretilen poliüretan çeşitleri aşağıdaki gibidir:


Sprey Poliüretan Köpük


Sprey poliüretan köpük, birçok farklı alanda kullanılabilen bir üründür. Adından da anlaşılacağı gibi sprey formda olan bu malzeme, klasik poliüretan köpükten farklı değildir. Genellikle binaların çatı, zemin ve duvar bölümlerinde ısı veya ses yalıtımını sağlamak amacıyla tercih edilir. Suya dayanıklı bir malzeme olduğundan, zayıf yapılı alanlarda boşlukları doldurmak ve izolasyon için oldukça uygundur. Köpüğü, püskürtmek istediğiniz alana kolayca uygulayabilirsiniz.


Sıkma Köpük


Yaygın olarak inşaat sektöründe kullanılan sıkma köpük, tüple veya kartuşla sıkıştırılarak poliüretan köpük tabancası yardımıyla uygulanır. Kırıkların, boşlukların ve deliklerin doldurulmasında kullanılan malzeme otomotiv endüstrisinde de sıklıkla tercih edilir. Suya dayanıklı, hızlı kuruyan ve termodinamik yapısı sayesinde su, hava ve gürültü yalıtımını gerçekleştirerek uygulandığı alanda konforlu bir kullanım sağlar. Sıkma köpükle ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli adım malzemeyi doğru şekilde uygulamaktır. Köpüğün işe yaraması ve herhangi bir sorun oluşmaması için talimatlara uyarak, dikkatli bir şekilde kullanmalısınız.


Dökme Köpük


Poliüretan köpük sprey çeşidinden farklı olarak özel kalıplarda uygulandığından bu şekilde adlandırılan dökme köpük, izosiyanat ve poliol birleşiminden meydana gelir. Farklı yoğunluklarda üretilebilen ürün, sertlik düzeyine göre uygun kalıplarda kullanılır. Sıvı formda kalıba dökülür, tepkime sonucunda hızla sertleşerek bulunduğu alanı kaplar. Çok yönlü bir malzemedir ve bu yüzden birçok farklı şekilde kullanılabilir. Genellikle ısı ve ses yalıtımında tercih edilen dökme köpük, koltuk dolgusu ve otomotiv sanayide araç parçalarının üretiminde yer alır.


Esnek Poliüretan Köpük


Elastik yapısının güçlü oluşuyla öne çıkan esnek poliüretan köpük, yüksek derecede hücre yapısı sayesinde ısıyla aktive olur. Darbeleri başarılı bir şekilde yumuşatan bu malzeme, araç içerisinde konforu sağlamak için uygulanır. Su geçirmez poliüretan köpük çeşitlerine örnek verebileceğimiz esnek köpük, ses yalıtımı ve enerji tasarrufunun yanında yanmazlık derecesinin yüksekliği sebebiyle de sıklıkla tercih edilir.


Şişmeyen Poliüretan Köpük


Endüstri ve ticari alanda, yatırım amaçlı kullanılan poliüretan çeşididir. Klasik materyalin içerisinde bulunan, şişmesini ve genleşmesini sağlayan malzemeler bu köpüğün içerisinde yer almaz. Şişmeyen poliüretan köpük, belirli bir şekil ve hacimde uygulanabilir. Genellikle yalıtım ve izolasyonda kullanılan malzeme, dayanıklı bir yapıya sahiptir.


Poliüretan Köpük Islak Zemine Uygulanır Mı?


Poliol ve izosiyanat malzemenin birleşmesinden meydana gelen malzeme, sert yapılıdır. Uygulanacağı zemine, sprey veya köpük tabancası yardımıyla püskürtülür. Köpük formda olduğundan dolayı, içerisindeki bileşenler tepkimeye girerek hacmi artar. Böylelikle bulunduğu alana yayılır ve kısa süre içerisinde kuruyarak sertleşir. Kapalı hücre yapısı sayesinde su geçirmezdir ancak yüzeyi uzun süre ıslak kaldığında küf oluşabilir. Bu sebeple uygulanacağı bölge ıslak olmamalıdır.


Köpüğü uygularken etrafa sıçrayabilir veya ellerinize bulaşabilir. Böyle durumlarda, malzemenin su ile etkileşiminden yararlanabilirsiniz. Bu sebeple “poliüretan köpük nasıl temizlenir?” sorusuna, sıcak su cevabını vermek doğru olacaktır. Köpüğü yumuşatan sıcak su daha kolay bir şekilde çıkmasına yardımcı olabilir.


Malzemenin elinize bulaştığı durumlarda ise “poliüretan köpük elden nasıl çıkar?” diye merak edebilirsiniz. Yine aynı şekilde sıcak su kullanılabilir ancak bunun yeterli gelmediği durumlarda aseton da deneyebilirsiniz. Bir pamuk yardımıyla, az miktarda asetonu köpüğün sıçradığı yerlere sürebilirsiniz.


Poliüretan Köpük Dayanıklı Mıdır?


İki bileşenli bu malzeme oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Hafif olmasına karşın ısı ve ses yalıtımını çok güçlü bir şekilde sağlar. Darbelere karşı koruyucu özelliği sayesinde otomotiv ve ambalaj sektöründe yaygın olarak kullanılan poliüretan, zaman içerisinde çürüme yapmaz. Uygulandığı yüzeye yapışır ve böylelikle zayıf alanlarda ekstra destek oluşturur. Kırık, boşluk ve delik bölgeleri hafif ama güçlü bir malzemeyle doldurmak için tercih edilebilir.


Poliüretan köpük levha ve diğer çeşitlerin öne çıkan özelliği, nemle reaksiyona girmesidir. Reaksiyon sebebiyle bulunduğu alana kuvvetli bir şekilde yapışan köpük formu, mekanik açıdan oldukça güçlüdür. Uzun süreli bir kullanım sağlayan malzeme sert hava koşullarına, ısı ve neme karşı dayanıklıdır.


Poliüretan Köpük iLe Yapılabilecekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Poliüretan Köpük Ne Kadar Sürede Kurur?

Köpüğü uyguladıktan sonra yaklaşık 10 dakika içerisinde kurumaya başlar. Bu noktada, köpüğün uygulandığı bölgeye dokunmamak ve herhangi bir işlem yapmamak önemlidir. Bir saatlik bir süre içerisinde de köpük tamamen kurur ve daha sonrasında kesme, boyama gibi işlemler yapılabilir.

Poliüretan Köpük Yanar Mı?

Poliüretan, içerisinde bulunan bileşenlerden dolayı ısı direnci yüksek bir maddedir. Bu sebeple yanmaya karşı dayanıklıdır.

Poliüretan Plastik Midir?

Birçok sektörde kullanılan bu malzeme, bir termoset plastik çeşididir. Polimerizasyon işleminden sonra sertleşir ve daha sonra yumuşamaz.


Etiketler: Poliüretan Köpük
Aralık 08, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR