Baret Nedir? Baret Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

baret nedir

“Baret nedir?” sorusunun cevabı "İşçilerin çalışırken kafalarını korumak için kullandıkları sağlam materyallerden yapılmış şapka." olarak verilebilir. Baret, mantık olarak sert bir cisimden yapılan ve başı yaralanmalardan korumayı amaçlayan eşyadır. Çalışanın can güvenliğini sağlayabilmek için alınmış önlemlerden biridir.


Baş, vücudun hayati fonksiyonlarını ilgilendiren en önemli organı yani beyni çevreleyen kısımdır. Olası kaza durumlarında başı korumak beyin fonksiyonlarını da korumak anlamına gelir. Baret kullanımı başta meydana gelebilecek yaralanmaları önler ya da en aza indirir. Bu yüzden kullanımı arttırılarak olası kazaların önüne geçilmek hedeflenmiştir.


İnşaat alanlarında çok fazla kaza meydana gelmektedir. Kaza sonrası yaşanan yaralanmaları en aza indirmek için iş güvenliği kuralları koyulmuştur. Tehlikeli ortamlarda çalışan işçilerin baret kullanması iş güvenliği yasası ile zorunlu tutulmuştur. Çünkü inşaatlarda yaşanan kazaların sonucunda en çok yaralanmanın baş bölgesinde gerçekleştiği verilerle saptanmıştır. İşçinin inşaat bareti kullanması olası kazalarda meydana gelen yaralanmaları azaltmıştır.


Bareti sadece işçiler değil mühendisler, mimarlar ve teknik elemanlar da kullanırlar. Farklı iş kolunu temsil eden kişiler için farklı baret renkleri kullanılmaktadır. Her renk, farklı bir işi yapan yetkili kişiyi belli etmek için kullanılır. Örneğin genellikle en fazla kullanılan renk olan sarı, işçiler için kullanılır. Turuncu renkli olanlar, ustabaşılar ve teknisyenler tarafından kullanılmaktadır. Mavi, mühendisler ve teknik elemanlar tarafından kullanılır. Yeşiller, sağlık çalışanları tarafından kırmızılar ise iş güvenliği uzmanları tarafından kullanılır. Beyaz baret de yöneticiler ve ziyaretçilerin kullanımına uygundur.


Baret renkleri sistemi ile sadece rengine bakarak kişinin inşaatta ne iş yaptığı kolayca anlaşılır. Bu sistem inşaatlarda iletişim problemine de yardımcı olmayı hedeflemiştir. Örneğin mavi renk kullanan bir kişi gördüğünüzde bu kişinin mühendis bareti kullandığını ve mühendis olduğunu anlayabilirsiniz.


Baret Çeşitleri Nelerdir?


Baretler kullanım alanı olarak akla ilk gelen inşaat sektörü haricinde benzer başka alanlarda da kullanılmaktadır. Baretlerin başlıca kullanım alanlarına;


  • Madenler,
  • Enerji santralleri,
  • Ormanlar,
  • Şantiyeler,
  • Tersaneler,
  • Demir-çelik Sanayi,
  • Endüstri sektörü örnek olarak verilebilir.

Bu alanlarda baret kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Tüm bu alanlarda tek bir baret tipi kullanılmamaktadır. Alanın ihtiyacına göre farklı baret çeşitleri üretilmiştir.


Alanındaki ihtiyaca yönelik özel olarak üretilmiş çeşitler;


  • Yüz korumalı baret,
  • Kulak korumalı baret,
  • Lambalı baret,
  • Suya dayanıklı baret,
  • Elektriğe dayanıklı baret,
  • Şiddeti ekstra emebilen baret vb. olarak dallara ayrılmaktadır.

Çeşitli alanların kendine özgü ihtiyaçlarını karşılayabilmek için en uygun baretin kullanılması önem arz etmektedir. Örneğin elektrik işiyle uğraşan kişinin genel işçi bareti kullanması yeterli olmayacaktır. İçerisinde yalıtkan malzemeler olan elektriğe dayanıklı baret kullanması gerekmektedir.


Baret Fiyatları Nelerdir?


Baret fiyatları, baretin yapıldığı malzemenin cinsine göre farklılık gösterir. Genel işçi kullanımına uygun baretler ile madencilerin kullandığı ekstra şiddet emilimi sağlayanların fiyatları aynı değildir. Kullanım alanına göre de içindeki plastik ve alüminyum oranı değişmektedir. Üretiminde kullanılan madde miktarı ve madde çeşitliliği arttıkça baret fiyatları da artış gösterir. Elektriksel yalıtkanlık özelliği olan baretlerin içerisindeki yalıtkan malzemeler sebebiyle fiyatlar farklılık göstermektedir.


İçeriğinde kullanılan maddelerin miktarı haricinde fiyatlara etki eden bir diğer unsur da piyasanın durumudur. Değişen ekonomi sebebiyle baret üretiminde kullanılan hammadde fiyatları da değişmektedir. Hammadde ücretlerinde gerçekleşen değişimler ister istemez ürüne de yansımaktadır.


Baret Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?


Baret alırken dikkatli olunması gereken durumlar vardır. İş güvenliği kanunlarıyla belirlenmiş ve iş güvenliği uzmanları tarafından kontrolü sağlanan standartlar vardır. İş güvenliği kanunlarına göre baretin ağırlığının 300 gram olması gerekmektedir. Baretin boyunun ise en fazla 25 cm ene sahip olması uygundur. Bu koşulları sağlamayan baretlerin satışına ve kullanımına izin verilmemektedir. Sağlığı tehdit eden ve iş güvenliği sağlamayan ürünleri kullanmak yasaklanmıştır.


Baret alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da baretin kullanım ömrüdür. Baretlerin belirli kullanım süreleri vardır, bu süreleri aşan baretler kullanımdayken yakalandığı taktirde firmaya ceza kesilir. Bu yüzden uzun süreli kullanma süresi olan ürünleri satın almak hem sürekli değişen piyasada kar etmenizi sağlayacak hem de iş yükünüzü hafifletecektir. Tedarik Adam, gerekli koşulları tam olarak sağlayan seçenekler sunarak sizlere yardımcı olmayı amaçlar.


Alacağınız barette olması gereken özellikler:


  • Gövdesini güçlendirmek için yapılan çıkıntılar en az 5 tane olmalıdır.
  • Üstünde bulunan baş çevre bandı en az 4 adet olmalıdır.
  • Eğik çalışıldığında baret başınızdan düşmemelidir.
  • Baret içerisinde bulunan koruyucu yastık, plastik veya kauçuktan imal edilmelidir.
  • Hava alacak şekilde dizayn edilmelidir.
  • TS 2429 da belirtilen mekanik testleri geçebilir düzeyde olmalıdır.
  • Toplam ağırlığı 450 gr'dan fazla olmamalıdır.
  • Baretin üstünde bulunan bantlar işçinin başına göre ayarlandığında, en üst noktası ile işçinin çenesi arasında en az 30 mm'lik boşluk bulunmak zorundadır.
  • 50 Hz'lik 20.000 V'luk gerilimi en az 3 dakika boyunca tutabilecek yalıtkanlık özelliği göstermelidir.

Bu noktalara dikkat edildiği takdirde doğru ve kullanılabilir baretler alınabilir. Farklı işlevlerde kullanılacak çeşitlere ise en uygun yoldan ulaşmak için Tedarik Adam web sitemizi inceleyebilirsiniz.


İş güvenliği ürünlerimizi incelemek isteyebilirsiniz.


Baretler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Baret Nasıl Kullanılır?

Baretler başa şapka gibi takılır, ardından çene altındaki kayışla başa oturtulur. Kayıştaki bölmelerle başınıza göre ayarlayarak tam oturmasını sağlayabilirsiniz. Baretin başınızı sıkmaması ya da başınızdan kayacak kadar bol olmaması güvenlik için çok önemlidir.

Neden Baret Kullanılır?

Baretler; elektrik çarpması, başa ağır malzeme düşmesi, başın sağa sola çarpması gibi durumlardan başınızı korur. Yaşanabilecek olası kazalardaki yaralanmaları en aza indirmeyi hedefler. Baret kullanarak sağlığınızı güvenceye almış olursunuz.

Baretler için Gerekli Standart Ölçüsü Nedir?

Baretler için gerekli standart ölçütü Avrupa Standart Enstitüsü tarafından EN 397 olarak belirlenmiştir.


Etiketler: İş Güvenliği
Kasım 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR